Life Story Miss Ieka

Semoga Anda Gembira Dan Ceria Selalu

Life Story Miss Ieka

Semoga Anda Gembira Dan Ceria Selalu

Life Story Miss Ieka

Semoga Anda Gembira Dan Ceria Selalu

Life Story Miss Ieka

Semoga Anda Gembira Dan Ceria Selalu

Life Story Miss Ieka

Semoga Anda Gembira Dan Ceria Selalu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Thursday, 28 April 2011

peragai mak sedaraku @ mak menakanku!!



Assalamualaikum semua... tuk entry kali nie ika nak story pasal peragai mak sedara @ mak menakan ( dlm loghat kedah).. ok ika pggl dia mak jang.. btw umur kami sama so x dak nak stright sgt.. just "aku + ang" ja dengan dia... sebab sama umur kan...huhu... peragai dia nie leh kata gila2 jugak ar sama macam peragai ika.. kalo kami jumpa confem "bergosip" saja..hahaha... yelar kami jumpa pown bukan selalu.. so bila ada peluang jumpa 2 macam2 lar nak story itu ini.. hek3! dia nie anak bongsu dalam family.. so dah nama pown anak bongsu ofkos lar anak manja.. mak jang ika nie sensitif skit orangnya.. erti kata lain "cepat tersentuh".. so "must be careful if want speak with her".. yelar takut2 terlepas cakap pulak kan..huhu.. kami kadang2 selalu jugak ar "share problem".. tapi ika bnyak dengar prob dia lagi coz dia selalu ada krisis dengan budak2 kat ostel dia 2.. baru2 nie.. kira x de baru sangat ar lama jugak ar rasa.. dia ada krisis dengan budak2 bilik dia 2.. erm... biasalah semua manusia "have any problem".. betul x??? bukan senang nak cari kawan yang betul2 ikhlas nak berkawan dengan kita.. ermmmm.............

2 lah mak sedara @ mak menakan ika sorang nie... ha lagi satu dia nie x boleh dok jauh dengan family... yelar mana boleh berenggang dengan family.. nak jadikan story, time skol dulu dia penah dok ostel pas2 last2 out dari ostel skol coz x tahan.. now dia study kat UUM.. so rasanya sekarang dia ok kot dok kat sana.. tapi yang x tahan pasal krisis dengan budak bilik dia 2.. 2 pown dia dah x tahan gak 2.. nak balik gak tapi sebab dah tempat study jauh.. so nak x nak terpaksa lar kena stay kat ostel 2.. nak kata jauh tempat dia study dari rumah 2.. boleh kata jauh jgk ar.. lebih kurang sejam lebih jugak ar nak sampai pown.. tapi kalo dekat dengan rumah mybe leh ulang alik tiap2 minggu kot..hak3! tapi 2 lar peragai mak jang ika yang comei nie...  kalo jumpa n buka ja story or gosip.. memang orang kata macam "mami jarum"... hahaha... kadang2 boleh pecah perut jugak kalo dok melawak dengan dia... hek4! k lar smpai sini je lar ika story pasal mak jang ika nie.. ha sebelum nak out ika ada upload pic dia.. 2 pown copy kat FB dia ja pic 2..haha.. tengok taw jgn x tengok lak...ngee~
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
 
comei x mak jang ika nie??? comei kan??? hek3.. 
ha nama dia (Suraya Hani)



















see ya...=)




Tuesday, 26 April 2011

happy & confius..........



kamu semua nak tahu x knp ika happy??? ofkos lar nak tahu kan...hek3..erm.. alhamdulillah finally ika berjaya habiskan final exam ika n ika doa n harap moga2 lepas lar paper exam untuk sem last nie n tawakal je lepas nie... ok now ika dlm proses nak cari kerja... tapi sekarang nak cari kerja pown susah betul x???  btw ada sorg member ika ajak kerja kat kilang yang pek mcm susu tin yg makanan ringan lebih kurang mcm 2 lar kot kalo x silap... tapi 2 lar rasa macam confius je nak kerja kat kilang 2 ke x... coz ika kalo bab kerja kat kilang nie ika x suka sgt..hehe.. tapi sementara nak cari kerja tetap at least ada pengalaman dulu kan sebelum2 2..  erm... so sekarang ika ngah fikir nak kerja kat kilang 2 ke or cari kerja lain je.. tapi gaji kat situ.. ok jugak ar.. lebih kurang dalam 800 macam 2... ermmm... ape pendapat korang semua bab kerja kilang nie?? bagi korang ok x kerja kilang nie??? ke x ok??? ermmmm........... so tuk tajuk kali nie "happy & confius" coz yang pertama ika happy sbb final exam dah habis n yang kedua ika confius nak cari kerja... hek3.. k lar malas nak tulis panjang2.. daaaaaaaaa............:)






see ya...............=)

Friday, 22 April 2011

final exam hampir tiba!




ok tuk mlm nie ika mls nak tulis pnjg2..ika just nak gtaw yg 25 hb nie ika dah start final exam..so pada kwn2 yg terview n mmg nak view n baca blog nie...plz doakan ika supaya ika dpt jwb paper exam dengan hati yg teng k n "wish me gud luck 4 final exam"...thanx...:)

see ya..=)

Sunday, 17 April 2011

Tension Arghhhhhh!!

tension..tension..tension... u'olz nak taw x knp hari nie ika tension sgt??? mesti lar nak taw kan.. (apa lar ang nie ika..jgn uat sengal leh x) huhuhu... ermmmm... ika tension dgn internet nie sbnrnya.. asal nak buka fb x leh ar??? u'olz blh x on fb??? time pg td ok je ika on.. nie mai tgh hari die jd gler2... asal ar??? tension betul ar.... agrhhhhhh! pas 2 tetiba line internet die lembab lak tgh hari nie... tension..tension..tension............... x suka..x suka..x suka!!! tp yg peliknye nak update blog nie ok je.. x de ar lembab cam nak on fb 2.. ke internet nie sj x nak bg ika on fb ar... haishhhhh...erm...btw ika just nak luahkan je kat sini..sj2 coz dah x de idea nak update bnda laen kan then ngah boring2... soooo ika uat lar tajuk or cerita bab tension nie...ngehngeh! (ish pasai nie je ang nak cerita..hye mmg betul lar ang nie sengal) hahaha..





see ya..:)

Saturday, 16 April 2011

send email kat kawan....



hye everyone..hehehe.... ok hari nie tajuk "send email kat kawan".. aik dalam bnyk2 tajuk asal tajuk "send email kat kawan" gak yg ang nak tulis miss ika??? ada something ke??? huhu... ofkos ada..kalo x..xkan ika nak story tntg tajuk nie kan..heee...

ika dah nak mula cerita nie... heee.. pada suatu hari... (aiceh.. mcm alkisah lar plk bunyinye) hahaha.. ok kawan ika nie namanya "ina" or nama penuh die "nurulfazrina bt parlan". die nie memerlukan note networking dr ika.. btw kitorg nie laen2 tmpt study.. die study kat kolej n ika lak kat poly.. mcm mana ika leh kenal die ea??? ha meh sni ika nak story skit.. masa mula2 2 kitorg 1 kolej..last2 kolej 2 xnak terima ika coz ika ada failed satu subjek.. erm...  nvm! but kitorg sama kos.. iaitu kos "IT (information technology)".. note pown lebh kurg je.. tp kos die lbh ke bisnes skit..

ok nak pendekkan cerita ina nie die nak sgt note dr ika coz die nak uat rujukan tuk assgment die 2... sooo bila die nak note mesti ar nak kena send melalui email kan.. tp ika nie kalo bab nak send email ika mmg x pndy... hehehe.. (malu lar plk kat u'olz).. yelar nama pown ambk kos "IT" tp bab nak send email x pndy.. x ke malu namanya.. huhu...

mula2 ika ckp kat die "ok nnt aku send note kat ko k".. die pown ckp "ok"... send punye send x smpy2.. heran jap knp x smpy lak.. erm.... rupa2nya.. "comel" 2 ika uat "c" huruf besar.. hahaha.. kelakar kan.. mana de orang uat email huruf besar kat depan.. huhu.. x de ea?? kalo ade x thu lak ika.. ngehngeh!

ok 2 baru permulaan.. sooo mmg sah2 lar die x dpt.. haha.. "sengal betul aku"... heee..  last2 ika hold jap.. tggu nnt lak nak send.. pas2 die mension ika dlm fb "ika bila ko nak send note kat aku nie??? aku nak uat assgment dah nie".. pas 2 baru ika teringat.. alahai note nak bg kat ina.. "ina sory aku lupa ar" nsb baek ko tnya aku hari 2" hehehe.. "sory dear".. ok ika pown gtaw ar kat die "ok nnt aku suh kak aku tlg send k".. die pown kata "ok".. tp mlgnye akak ika ngah bzy so terpaksa lah ika send sendri.. send punya send x leh gak.. sooo ika try send kat email kak ika.. tgok2 aik leh dpt lak.. tp mcm pelik je rasa coz bila ika send kat ina x dpt n send kat kak ika dpt lak... ermmmm.... teliti punya teliti..........................................

finally, baru ika dapat send n nsb baek ika send smpy jgk akhirnya.. alhamdulillah... rupa2nya kali kedua, eh nie bukan kali kedua tp dah berkali2 ika send x smpy2 coz ika tertinggal "my" kat belakng.. kalo x email kita contohnye "nur_2345@yahoo.com" but email ina 2 ada "my" kat belakng... speacial kes skit... huhu... sooo mmg sah2 ar die x dpt.. hahaha... lawak2...

k lar tuk hari nie tajuk nie dulu ika update.. nnt kalo de story laen ika update lg k..k gudnyte... see ya..:)

Wednesday, 13 April 2011

kena beleter dengan mama!!


jam: 10.30 am

mama: angah tolong kering baju n sidai.. mama dah basuh semua dah.. pas 2 tolong sapu rumah nie jap.. mama nak kuar jap. nnt mama blk semua kena beres k.. ha satu lg nnt jgn lupa masak nasi k.. lauk2 nnt mama beli kat luaq..

ika: ok mama!

mama: (sebelum keluar) jgn lupa pesan mama nie k... mama nak nnt mama blk semua keja beres k.

ika: ha..ok.. nnt angah uat..
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
Jam: 1.00 pm

mama: angah..angah..angah........

ika: ya mama... awat???

mama: ang uat g keja yg mama suh uat 2?? siap dak g???

ika: keja apa ma??

mama: kemas umh lar cik oiii!!! sidai baju g?? nasi 2 masak dak g?? nie awat bersepah ja rumah nie ha?? nie saheh ang x uat kan??? 

ika: hehe..sory..lupa lar ma...

mama: Ya astaga..abs 2 ang uat pa masa mama kuaq td???

ika: tidoq sakit peot td pas 2 dok kusyuk tgok tv so lupa lak pesan mama 2..hehehe...

mama: ooo... ang taw lending ja nohh.. aku x taw nak ckp apa ngn ang nie angah.. biaq ang kawin cepat2 skit.. lega hati aku.. x dak aku nak beleteaq ja kat ang spnjg hari...

ika: x mau aih kawin awai2.. keja pown dak g nak kawin.. x mau aih... haha

mama: ang taw pown.. aku bukn pa..dulu dok beleteaq kat along ang.. nie kat ang lak... adoiii!!! nsb along ang dah kawin.. penat aku dok beleteaq kat ampa sj.. biaq ang kawin cepat2 sikit.. lega hati aku x pikiaq dah nnt..

ika: ala, relex ar mama.. masa awai g kot.. nnt time angah kawin mama x leh nak beleteaq kat angah dah.. nnt rindu lak.. hahahaa..

mama: ang pndy noh dok uat ayat... mntk2 lar dia kawin dengan ang cepat2 sikit.. aman aku.. xdak aku nak kena pompang2 kat ang sedia..

ika: hehehehehe...

mama: ang nak kawin nie masak pown x reti..2 macam mana nak jd bini orang nnt???

ika: sebab angah x reti masak yg x mau kawin awai2.. nnt mak mertua suh masak.. erm.. pakai nganga ja kat dapuq 2.. hahahaha

mama: 2 bila ang nak belajaq masak???

ika: loh kan dok tgh belajaq nie... ala slow2 ar.. hek3...

mama: ang boleh 2 resepi pas 2 tinggai x mau uat dah.. pas 2 tggu bopa bulan baru gatai2 nak suh aku ajaq ang masak.. abs 2 cam na ang nak kawin kalo lagu nie gaya??? ish3...

ika: 2 owg kata slow2... don be glojoh2.. hahaha.. xpa nnt beli ja buku resepi.. sbb dalam2 semua makanan sedap2.. haha

mama: amboiii!!! ang kalo bab makan sedap2 ang mau ar nak masak.. yg besa2 nie.. ang x mau masak lak.. aku punggai jgk budak nie...

ika: hehe.. besa lar nnt nak bg laki mkn sedap2.. baru sempoi!!

mama: ikut ang lar angah oiii! jnji sebelum kawin ang reti masak.. gamak2 x mau masak.. seng2 ang cari orang gaji.. sbb mama taw ang nie penyegan....

ika: x mau aih ambk orang gaji.. menyemak ja.. xdak duit nak sara orang gaji... bek masak sendiri.. hahahaha......

mama: hahahaha... ha dah 2 uat pa g.. p uat keja kaeh.... jgn dok jd mls ngat aih..


ika: ha ok2....heeee


2 lar ayat mama ika time kena beleter.. tapi mama ika beleter x dak nak serius sgt.. boleh lar nak bergurau senda time dia dok beleter 2.. tapi apa2 pown "dun worry mama.. mls2 angah pown nnt akan jd rajin gak"... ngengehh!! sory ayat 2 ika tulis dalam bahasa loghat kedah.. so sp2 yang bukan asal dari kedah yang view n baca entry nie.. rasanya phm kot noh??? haha.. kalo x phm 2 uat2 fhm k!

Monday, 11 April 2011

RISAU!!



hati nie asyik tertnya2 knp lar dia offkan nset. adakah dia sj offkan nset atau batery dia x de. mcm2 bermain dalam fikiran nie. tgok jam n tgok nset knp lar dia x col n msg lg. kita col dia offkan nset. risau dibuatnya smpy nak uat keje lain pown x seng. hati dah mula sebak sebab risaukan dia. adakah dia smpy ke destinasi dgn selamat?? mntk2 dlm perjlnn tersebut x berlaku ape2 mslah. col berkali2 nset sentiasa off. hati nie semakin tidak keruan memikirkan keadaannya. lg pk kan dirinya, lg lar bertambh risau. sedar x sedar air mata dah mengalir. thn x thn bengkak jugk ar mata nie sbb pk kan keadaan dia mcm mana kat sana. dah mlm knp lar nset dia x on2 lg nie.. mcm2 kita pk..ermmm... hati nie mula pk tuk tnya pd kwn2 dia di dlm fb sama da jumpa dia ke x. dlm 10 minute kemudian baru lar dia reply msg. hati nie nak marah, bengang, sedih semua ada. erm... n tertnya knp lar dia uat mcm nie....... kita dah ar risaukn dia sgt2... sggup dia uat cam nie... erm...

agaknye dia semakin lupa kot yang kita kat sni terlalu risaukan dia. tggu dia berjam2 nak tahu keadaan dia macam mana kat sana. hye sebak je rasa hati nie. knp lar jd cam nie. kalo dah lupa kt kita sekalipun mcm lar 1 msg x leh nak antr. kita kat sni punya lar risau smpy nangis2. nak mkn pown x de selera pk kan keadaan dia mcm mana kat sana. ermmmm...

kehidupan2... x pelah kalo dah lupa ke ape ke. jnji dia selamat smpy kat destinasi dia 2. kita pown dah  mls nak explain n beleter pnjg2 kat dia. pndy2 lar dia pk sendiri.  diri nie dah x larat je rasa nak thn ngn semua apa yang dia dah uat... x pelah jnji dia tahu yang kita risaukan dia. 2 pown dah ckup. yang lain2 2 biarlah dia pk sendiri...  emmmm..... nsb lar msh ada rasa syg, risau, cinta n everything lar dekat dia. kalo x dah lama x ambk peduli. ermm... jgnlah nnt dia ulg perkara yang sama lg.. sbb kalo dia uat mcm 2 lagi. lg2 ar kita risau mcm mana keadaan dia kat sana. hope ape yang dia uat 2 xkan berulg lagi......

kurus!!!


ramai orang kata ika semakin kurus. betul ke??? erm.. agaknya sekarang selera dah kurang kot. yelar dulu x makan nasi pown x pe tapi yang penting asalkan ada roti. x kisah lar roti ape pown. dulu ika suka makan roti gardiner. sekarang roti gardiner pown dah x lalu nak mkn. tambah lar kalo nasi. tapi u'll jgn sgka ika x sentuh nasi lgsg lak. x de ar sampi  macam 2 sekali. cuma kdg2 selera nak makan nasi 2 x de. x tahu lar knp skrg selesa dah kurang. dulu mkn je ape yang ada. ermmmm....
 
kalo jumpa kwn2 lama kat luar ke or jumpa secara kebetulan ke mesti diorg dah x kenal ika. yelar muka dah cengkung, badan lak kurus kering. dulu ade gak berisi sikit tp sekarang lebih kurang macam mayat hidup je. hik3.. mybe ika nie sllu pk sgt kot. 2 yang selera pown dah kurang. erm....

dulu ika suka mkn ice cream, kek, coklat or gula2. suka sgt2. tapi sekarang dah kurang. yelar coklat 2 bukan mknn yang elok pown tuk kita. tmbh2 dia boleh uat gigi kita rosak. yang lain2 pown lbh kurang je. kdg2 2 pk mcm budak2 lar plk suka sgt mkn bnda alah 2 semua. haha.. tapi sekarang ika mkn jugak bnda2 macam 2 tapi x mcm dulu ar. sekarang dah kurang sikit dah..

 

tapi ape2 pown ika tetap mkn walaupun ika nie jenis kurg mkn. kdg2 2 ika sggup thn lapar smpy muntah2. mesti korang hairan kan knp ika sggup thn lapar. hehe.. yelar mknn yang ade kdg2 x menaikkan selera ika so disebabkan 2 ika suka thn lapar. hek3..sebenarnya ika x suka sgt kurus2 nie smpy orang kata macam mayat hidup. kalo blh ika nak lar berisi skit. xnak bg nmpk muka cengkung sgt. ape2 pown ika cuba naekkan selera ika blk. huhu.. k lar rasanya ckup lar ika cerita skit sebnyk bab tentg kurus nie.. hehe.. sebenarnya x dak idea ape pown nak tulis. sj je nak gtaw kat u'll yang sekarang ika dah makin kurus.. ngee~









see ya...=)

Saturday, 2 April 2011

final exam!!!





bila dgr je final exam semua pakat perah otak. ada yg study smpy x kuar rumah, ada yg kuar rumah then mlm baru study, ada yg awal2 on9 or maen game then bgun tgh2 mlm bru study, and ada yg suka study last2 minute. tapi kalo ika, ika suka study last2 minute coz cepat igt skit. hehehe.. bukn pe dulu time sekolah kalo bab nak exam je ika sllu bgun tgh2 mlm study. but bila dah start study kat poly nie rasa x boleh lar nak bgun mlm2 study note. nnt kalo bgun pown bukan ika study note, tapi note yg study ika. hahahaha... 



skrg time study kat poly, bila time nak exam je sllu ika prepare last2 minute. tapi ika taw korg pown lebh kurg je kan ade jugak yg suka study last2 minute kan.kan.kan??? x yh tipu ar. huhu... tapi kdg2 kalo study last2 minute nie cam rasa kalut pown ade. actually, ika kalo nak study pown dalam 3 or 4 hari nak final baru ika prepare. nak kate study last2 minute 2 x de ar sgt kan. erm.. now ika ngah cuti study week 2 mggu. so bila dah kate study week nie mmg ar mggu prepare tuk final exam kan. tapi ika mcm x rasa je nak final. bila dah dekat2 time final baru lar rasa berdebar2 and kalut2 nak baca note. hehehehe...

2 lar sikap ika kalo tiba je waktu final exam. ermmm..  tapi tuk final kali nie. ika akan cuba uat sebaik mungkin and hope blh dpt A dan dapat pointer yang cemerlang dan memuaskan. insyaAllah... so korg tlg doakan ika supaya ika dpt jwb final exam dgn hati yang tenang ok.. :))


see ya...=))


Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More